Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü
Nyelv
Hungarian hu
English en

Nyári bőrápolás

2021. 07. 14. 08:00:00

Ha nyár, akkor strandolás! Mindegy is, hogy ez az otthoni medence partján történik, vagy valamelyik gyógyfürdőben, a cél a napbarnított bőr. Nem mindig volt trend a barnaság, sőt, voltak olyan kultúrák és társadalmak, melyek esetében kifejezetten a fehér bőr számított a vezető társadalmi osztály sajátjának.

A divat folyamatosan változik, így napjainkban a barnaság az egészség egyik fokmérője. A szélsőségek természetesen e területen is kerülendőek. A déli napozást, a mértéktelen szoláriumozást azonban érdemes kerülni, hiszen ezek szinte biztosan károsak a bőr számára. Mire figyeljünk a strandolás időszakában? Hogyan lehetsz úgy barna, hogy közben egészséged is megfelelő védelemben részesíted?

2021. 07. 07. 08:00:00

A bőrápolás nem csak a téli hidegben érdemel kiemelt figyelmet, hanem a nyári hónapokban is. Ekkor nagy bőrfelület van szabadon, így a környezeti hatások közvetlenül érik azt. A bikinin túl a rövid szoknyák és ujjatlan felsők egyaránt kiteszik a bőrt az UV-sugárzásnak, a napsütés negatívumainak, s ez csak tovább fokozódik akkor, ha strandolással töltjük az időt. Jó hír azonban, hogy a megfelelő bőrápolással hidratált, egészséges bőrnek örvendhetünk a strandidőszakban is.

2020. 07. 13. 16:05:10

A strandolás során a bőröd sokáig vízben van. Ez nem tesz túl jót a védőrétegének. Ezért is tapasztalhatod, hogy a strandolás után szárazabb, kellemetlenebb érzés a bőrödben lenni.

Megelőzheted ezt az érzést, ha a strandolás előtt is bekened magad valamiféle testápolóval, de még jobb, ha a könnyen kiszáradó bőrfelületeidet valamiféle zsírosabb védőkrémmel kezeled. Erre kiválóan alkalmas maga a napvédő krém is (pl. a Krémpatikáé ilyen), de gyakran nem árt, ha ezen felül is használsz plusz kozmetikumot a kiszáradás elleni védekezéshez. A Krémpatika csokis kézkréme kiválóan alkalmas erre a célra. Gazdag, erősen hidratáló krém, ami képes megvédeni a bőröd védőrétegét akár hosszabb idejű fürdőzés alatt is.

2020. 07. 13. 16:03:05

Itt a nyár, a kertészkedés, a paradicsompalántázás és a begyűjtés ideje. Az ilyesfajta munkák néha nagyon kiszárítják az ember kezét. A mezítláb járás hatására pedig a sarkad bőre töredezhet meg.

Az ilyen problémák ellen kiválóan használható bármilyen zsíros krém vagy védőkrém. A legjobb persze a Krémpatikás :). Ez a zsíros krém bőrnyugtató, hidratáló hatóanyagaival, és hét gyógynövény kivonatával ápol és véd ezekben az időszakokban.

2020. 07. 13. 16:00:46

A barnítókrémek leggyakoribb hatóanyaga a DHA. Lehetőség szerint kerüld a használatát, mert káros a bőröd számára. De vajon milyen hatóanyagokat használj helyette? A két leggyakrabban használt természetes barnító alapanyag a kakaóvaj és a diólevél kivonat. Az előbbinek jól ismert a hatása, a 80-as évektől kezdve a napozókrémek kedvelt hatóanyaga volt. Illatosítja, fényesíti és egyenletesen barnulóvá teszi a bőrödet.

Manapság már nem minden napozókrém tartalmazza. Más lett a napozókrém funkciója: sokkal jobban kell védeni a bőrünket mint régen, így a barnító hatású kakaóvaj kiment a divatból. Külön funkciónak, barnító komponensként adagolják néhány naptejhez.

A másik, természetes, de nem a melaninszintézis szabályozásával működő barnító alapanyag a diólevél-kivonat. Ennek barnító hatása évezredek óta ismert, használata biztonságos.

A legjobb barnító krém persze a Krémpatika áltak is használt Tali alga-kivonat. Ez a melaninszintézis serkentésével barnítja a bőrödet, és ezzel együtt antioxidáns hatásával védi is a bőrödet a napsugárzástól.

2020. 07. 13. 15:59:12

Vigyázz, ha barnítókrémet használsz, és az nem a Krémpatikás! Figyeld meg az INCI-listáját!

Manapság egyre többféle alapanyagot használnak a testünk barnításához. A leggyakrabban még mindig DHA-t használnak (Dihydroxyacetone). Ez az az alapanyag, ami sárgára festi a bőr felszínén a fehérjéket. Emiatt nem is barnára, inkább sárgára festi a bőrünket. Ezért is hívják bronzosítóknak őket. Ez még nem lenne baj, de a DHA egyik mellékes hatása az, hogy ha napsugárzás éri, akkor oxidatív szabad gyököket termel. Néha ezerszeresére is növelheti a napsugárzás káros hatását. Ezért ha ilyet látsz a termék INCI-listáján, akkor lehetőleg ne használd.

De használnak másféle bronzosítókat is. Gyakori megoldás, hogy diólevél-kivonattal vagy más színező kivonatokkal festik a bőrt. Vagy egyszerűen pigmentekkel érik el, hgy a bőröd szép, napbarnítottnak tűnjön. Mindegyik megoldás sokkal jobb, noha kevésbé tartós, mint a DHA-indukált „barnaság”, amely több kárt okoz, mint előnyt.

2020. 07. 13. 15:56:06

Nyáron mindannyiunkat megkísért, hogy használjuk a barnítókrémeket. A nyárhoz hozzátartozik a barnaság, akkor érezzük igazán szépnek magunkat. Dolgozó nőkként és férfiakként ugyanakkor nehéz természetesen barnulni, így végső esetben barnítókrémekre szorulunk.

Fontos azt tudni, hogy a boltokban kapható barnítókrémek általában nem túl egészségesek a bőrünk számára. Fő hatóanyagként egy DHA nevű komponenst használnak, ami sárgára festi a bőrfelszíni fehérjéket. Ráadásul, ha napsugárzás éri a barnított testfelületet, akkor pont azok a részecskék képződnek nagy számban a bőrünkben, amitől a napvédő krémekkel szeretnénk megvédeni magunkat. A barnítókrém akár többszázszorosára is megnövelheti a káros oxidatív komponensek számát a bőrödben.

Elsősorban pesze azt javaslom tehát, hogy napozz inkább, ha barnulni akarsz. Ha pedig meg akarod gyorsítani a barnulás folyamatát, akkor használd a Krémpatika természetes hatóanyagú barnítókrémét. Ez nemcsak serkenti bőr melanintermelését, így segítve a sötétedését, de még antioxidáns hatóanyagaival védi is a bőrödet a nap káros hatásaitól.

2020. 07. 13. 15:54:26

Napozás és strandolás után a bőrünk speciális gondozásra szorul. A víz is megbontja a bőr védőrétegének szerkezetét, és a Nap is sok tekintetben megzavarhatja a bőr működését. Ezért nagyon fontos, hogy a napozás utáni krémet úgy válaszd ki, hogy a bőröd védőrétegét is hatékonyan támogassa, és a napozás utáni oxidatív hatásokat semlegesíteni tudja. Tehát tartalmazzon emollienteket, omega 3 zsírsavakat, és sárgarépa kivonatot, E vitamint, vagy valami egyéb hatékony antioxidánst. Jó, ha van benne gyulladáscsökkentő, regeneráló anyag is, ami segít visszaállítani a bőr egészséges működését.

A Krémpatikánál is fejlesztettünk ilyet, a Napozás utáni testápolót Panthenollal. Használd egészséggel!

2020. 07. 13. 15:52:57

A nagy strandolós napok előtt okos ötlet felkészíteni a bőröd a napozásra. Az előkészületeket akár hetekkel előbb elkezdheted, persze az a legjobb, ha egész nyáron figyelsz a nap erősebb jelenlétére. De azért az sem nagy baj, ha csak napokkal előbb gondolkozol, és erősebb készítményeket választasz.

A nyári étrend amúgy is gazdagabb antioxidánsokban, flavonoidokban, karotinokban és zöld klorofilben. Ezek az anyagok természetesen eljutnak a bőrig és szerepet játszanak a nap elleni védekezésben. Főként a karotinokkal van ez így, emiatt a bőrödnek nagyon jót teszel, ha a strandolós napok előtt és alatt sok-sok sárgarépát, paradicsomot, sárgadinnyét eszel.

Ugyanez igaz a kozmetikumokra is. Használj sárga krémeket, körömvirággal, sárgarépa kivonattal, E vitaminnal, és hasonló, sok antioxidánst tartalmazó hatóanyagokkal!

2020. 07. 13. 15:50:48

Nyáron nagyon szeretjük az átlátszó zselés krémeket használni. Gyorsan felszívódnak, és könnyű, hidratált érzést keltenek közvetlenül használat után. Mivel általában tartalmaznak valamiféle zselésítőt, a kozmetikai szakemberek még ajánlgatni is szokták őket, hiszen valamiféle passzív réteget képeznek a bőr felszínén, hogy nehezebben párologjon onnan a víz.

Én magam is kíváncsi voltam ezen krémek hatására. Nem vártam tőlük sokat, hiszen a bőrápoláshoz zsiradék kell, de nagyon kíváncsi voltam, hogy működnek a gyakorlatban. Az eredmény nem volt túlzottan kielégítő. Szinte óránként kellett volna kennem az arcomat, hogy a kellemes hidratált érzést fenntartsam. Ha ezt elmulasztottam, akkor úgy kiszáradt a bőröm felülete, hogy radíroznom kellett utána. Gyorsan be is fejeztem a használatát.

Arra azonban jó volt ez a tapasztalat, hogy kijelenthessem: a zsírfázis nélküli krémek többet ártanak a bőrnek, mint használnak, ha nem tudod, hogyan alkalmazd őket. Hiszen nagyon okos dolgok ezek a vizes szérumok és arczselék, rengeteg fontos hatóanyagot tartalmaznak. Csak mindig valamiféle emulziós krém alá kend fel őket, hogy a bőröd védőrétegét is megfelelően karban tarthasd!


Kiszállítás akár 1 napon belül!